De werking van een inbindmachine

  • Geplaatst op
  • Door W. Blok
De werking van een inbindmachine

Op Inbindmachinekopen.nl vertellen wij u graag hoe een inbindmachine werkt en welke verschillende soorten inbindmachines er zijn.

De werking van een inbindmachine

Inbindmachines, iedereen kent ze wel en de meeste mensen hebben er ook wel een op kantoor staan. Maar hoe gebuik je een inbindmachine nou eigenlijk? Hoe de werking van een inbindmachine in elkaar zit hangt af diverse dingen af. Bijvoorbeeld het soort inbindmachine waar u mee wilt inbinden. Er zijn namelijk nogal wat diverse soorten en maten inbindmachines verkrijgbaar.
 

De 2 verschillende manieren van inbinden

 
Ruim gezien heb je 2 soorten van inbinden, namelijk:

- Inbindmachines die werken met metalen of plastic bindrug
- Inbindmachines die werken met een thermische omslag of bindrug

Inbinden met een bindrug

Als u kiest voor het inbinden met een plastic bindrug of met een metalen draadrug dan heeft u een andere inbindmachine nodig dan bijvoorbeeld een inbindmachine die gebruik maakt van thermische bindruggen of bindstrips. Ook het soort rug (metaal of plastic) vraagt om een ander type inbindmachine. Er bestaan ook inbindmachines die gerbuik maken van zowel plastic als metalen bindruggen. Deze inbindmachines zijn echter wel een stuk duurder in de aanschaf maar vergroten wel het gebruikers gemak.
 

De werking van genoemde inbindmachines is globaal als volgt: U maakt met de inbindmachine eenvouding (handmatig of elektrisch) de gaten in uw document. Hierna plaatst u de bindrug in de inbindmachine en gebruikt u de hendel van de inbindmachine om de bindrug open te leggen. U plaatst uw in te binden document in de metalen of plastic bindrug en gebruikt nogmaals de hendel om de bindrug te sluiten.


Thermisch binden

Om uw projectvoorstellen, offertes, rapporten, dossiers of andere documenten gemakkelijk en snel in te binden en ook nog eens met een professionele uitstraling kunt u kiezen voor inbindmachines die werken met thermische omslagen of bindstrips. Met een transparant schutblad of voorblad en een stevig achterblad maakt u de het ingebonden document helemaal af. Zo heeft u in korte tijd een professioneel en gepersonaliseerd document.
 

Hoe een thermische inbindmachine werkt is als volgt: plaats de omslag in de inbindmachine. Let er op dat deze omslagen geschikt zijn voor thermische inbindmachines dus de omslagen die voorzien zijn van een lijm of harslaag.


Plaats uw documenten tussen het voor- en achterblad (ook wel schutbladen genoemd) in de thermische inbindmachine. De thermische inbindmachine verwarmt de lijm of harslaag waardoor uw dossier inclusief voorblad en achterblad in de lijmlaag zakt en zodoende dus de uiteinden van uw dossier vastgelijmd worden. Raadpleeg uw handleiding wanneer u kiest voor een inbindmachine met instelbare temperatuur.


Zodra u het document uit de thermische inbindmachine haalt is het raadzaam om uw document een aantal minuten te laten rusten. Dit zorgt voor een optimaal resultaat.